22 mars – 11 april 2018 My Life av Ko Nakajima i VALVET

My Life” är en videodokumentär där livets början och dess slut finns representerad i varsin skärm. En tidslinje som läses i motsatt riktning mot västvärldens vänster till höger. Nakajima har i detta verk under 50 år (1967-2014) dokumenterat sin familj och dess livsöden. Hans mors död, dotterns födelse, sonens bröllop, svärmoderns död, dottern börjar på universitet. Intima och personliga ögonblick som passerar förbi i de allra flestas liv, synliggörs framför oss.

Ko Nakajima föddes i Kumamoto 1941. Under 60-talet började han experimentera med animation och 1970 köpte Nakajima sin första videokamera och bildade gruppen Video Earth. Videokonsten blev en del av hans performans, dokumentärer och installationer. Ko Nakajima är en verksam konstnär trots sina 77år och hade nyligen en stor retrospektiv utställning i Videoformes, Clermont-Ferrand, Frankrike.

Ko Nakajima, “My Life”, 1967-2014, 36:55 min

I år så uppmärksammar Videogud 150 års jubileet av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige genom att visa fem japanska konstnärer. Tillsammans med VIDEOART CENTER Tokyo så har vi valt ut filmer från olika epoker av japansk videokonst. Under 2018 års symposium så har du chansen att se mer japansk videokonst.

Videogud i VALVET

Gamla bankvalvet i BOMO är förvandlat till en black box som kommer visa videokonst. Sedan 2006 har Dalarna ett samarbete med Uppsala och Gävleborgs län genom VIDEOGUD. På sammanlagt 19 visningsstationer spridda över de tre länen visas samtida videokonst i det offentliga rummet, till exempel bibliotek. Valvet i BOMO kommer utgöra ett viktigt nav för Dalarnas stationer. VIDEOGUD har ett gediget höst- och vårprogram bestående av ett antal aktuella videokonstverk. Programmen kureras av ett län i taget. Under 2015 togs höstprogrammet fram tillsammans med Tate Modern i London.

VIDEOGUD är ett samarbete mellan regionerna Gävleborg, Uppsala och landstinget Dalarna. Med visningsstationer i offentlig miljö och en årlig festival skapar vi möjlighet för människor att ta del av aktuell videokonst. Vill du veta mer om VIDEOGUD? Besök www.videogud.se