9 mars – 13 maj Kaj Franklin ”…så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset”

Den 9 mars öppnar en utställning med Kaj Franklin på Borlänge Modern. Utställningen ”… så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset“ visar ett stort antal blyertsteckningar som skildrar ett konstnärskap som utvecklades i samhällets utkant.

Med sinne för detaljer, behov av sortering, listor och anteckningar berättade Kaj Franklin (1955-1997) om sitt liv och den värld han befann sig i. Han tecknade rum, gator, torg, objekt, människor och figurer som lämnade avtryck i hans vardag som präglades av psykisk ohälsa, missbruk och utanförskap. Franklins tecknande var ett sätt att bearbeta upplevelser och ett försök till att bringa ordning i tillvaron. Här och där dyker Franklins humor in i de tecknade skildringarna. Kan det ha varit ett sätt att lätta upp upplevelsen av de olika motgångar som mötte honom genom livet?

Curator för utställningen är konstnären Johanna Hästö. Efter arbete vid Mentalvårdsmuseet i Säter har hon valt att lyfta fram omkring 200 bilder ur den samling verk som donerades av konstnärens familj efter hans bortgång. Utställningens titel kommer från en av Franklins många anteckningar och noteringar som hittats på teckningar i den ca 4600 verk stora samlingen.

Utställningen på BOMO är den första separatutställningen med Kaj Franklins bilder. Ett mindre antal verk har tidigare visats på bl.a. Gaia Museum Outsider Art i Århus och på NOMA Borderless Art Museum i Omi-Hachiman, Japan.

Kaj Franklin är dubbelt aktuell under våren då även en bok om hans konstnärskap släpps den 1 mars på förlaget Orosdi-Back. Boken är gjord av Johanna Hästö och konstnären Karin Edvall.

Utställningen ”… så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset“ är ett samarbete mellan Borlänge Modern, Mentalvårdsmuseet i Säter och Säters kommun.

Vernissage är torsdag den 9 mars kl. 16.30.

Utställningen pågår fram till den 13 maj 2017.

Varmt välkomna!