Maja Daniels, Elf Dalia. 13 april – 1 juni 2019.

Vernissage på lördag 13 april kl.13.00.

Föreningen Borlänge Bildfestival och Borlänge Modern presenterar prisbelönt fotograf Maja Daniels med utställningen ”Elf Dalia”.

Maja Daniels är en svensk fotograf med bas i London. Hon har belönats med Taylor Wessing Portrait Prize och var andraprisvinnare av Sony World Photography Awards 2012. Maja fanns med i 2012 World Press Photo Joop Swart Masterclass och valdes som en av Magenta Foundations Flash 2011 och 2012 lovande fotograf. Maja Daniels fotografier har funnits med i utställningar på Royal Academy of Arts, The Photographers Gallery och The National Portrait Gallery i London, Belfast Exposed och Getxophoto i Bilbao bland mycket annat. 2018 belönades Maja med Stora Dokumentärfotopriset för sin dokumentär “Min vän Barbro” om den unge flyktingen Taimaz som under ett år bor hos den äldre kvinnan Barbro i Älvdalen. Filmen skildrar hans önskan att hitta en väg in och en plats i sitt nya hemland.

År 2012 påbörjade Maja Daniels ett arbete i Älvdalen som ger en inblick i dess historia och samtid. Resultatet av arbetet är boken och utställningen “Elf Dalia”. Älvdalen anses ibland vara en mystisk plats, dels på grund av kvarvarandet av Älvdalskan; ett unikt språk med rötter i Fornnordiskan, men det var också i Älvdalen som Sveriges häxjakt uppstod på 1600-talet och år 1935 talade en man; Tenn Lars Persson från Älvdalen på nationell radio – på just älvdalska – om den mytomspunna Svartkonstboken. Älvdalen kan alltså kopplas till det oförklarliga på många sätt, en mystik som Maja valt att inspirera sig av i sitt projekt “Elf Dalia” som även fokuserar på frågor som är relevanta för landsbygden idag; den lokalspecifika kulturhistorien och dess värde i identitetsskapande processer, de demografiska utmaningarna som landsbygden står inför och måste hitta lösningar på för att överleva och den rådande generationsväxlingen där förhandlingar och spänningar mellan modern livsstil och tradition lågmält utspelar sig.

Tenn Lars Perssons (1878-1938) fotografiska arkiv ger en inblick i livet i Älvdalen i början av 1900-talet, med en förkärlek till det mystiska och övernaturliga; samma begrepp som lockade Maja till Älvdalen 100 år senare. Genom att kreativt appropriera delar av Tenn Lars arkiv i sitt eget arbete och förena den aktuella samhällsbilden med personliga tolkningar av historieberättartraditioner och mystik vill Maja, på ett kreativt och nyskapande sätt, förmedla värdet i det lilla, mångfacetterade samhället som vågar vara annorlunda.

Föreningen Borlänge Bildfestival bildades under 2018 med ambitioner att arrangera en större bildfestival i Borlänge. Vi vill dock ta ett steg i taget och börjar med en utställning och en rad seminarier, säger fotograf Henrik Hansson som är en av grundarna till föreningen. I samband med Majas utställning kommer vi att arrangera ett antal seminarier öppna för allmänheten, fortsätter han. Vad de handlar om återkommer vi med under det första kvartalet i år. Det är en stor ära att få hälsa Maja Daniels välkommen till Borlänge. Att vi dessutom får möjlighet att samarbeta med BOMO är vi jätteglada över, säger Lena Lagestam. Det är fantastiskt att vi har en sådan fin konsthall i Borlänge och vi hoppas att många borlängebor kommer att besöka oss under Maja Daniels utställning.