Videogud i VALVET

Gamla bankvalvet i BOMO är förvandlat till en black box som kommer visa videokonst. Sedan 2006 har Dalarna ett samarbete med Uppsala och Gävleborgs län genom VIDEOGUD. På sammanlagt 19 visningsstationer spridda över de tre länen visas samtida videokonst i det offentliga rummet, till exempel bibliotek. Valvet i BOMO kommer utgöra ett viktigt nav för Dalarnas stationer. VIDEOGUD har ett gediget höst- och vårprogram bestående av ett antal aktuella videokonstverk. Programmen kureras av ett län i taget. Under 2015 togs höstprogrammet fram tillsammans med Tate Modern i London.

Läs mer på www.videogud.se

Under BOMOs första utställningsperiod kommer VALVET visa Ida Lindgrens verk ”Kroppen är en ensam plats” som vann den yrkesverksamma/högskolestuderande klassen vid Videogudfestivalen 2016. Juryns motivering: ”Filmens innehåll är egentligen outhärdlig men med ett nyskapande grepp och med små exakta medel sitter man fastnaglad och följer berättelsen andlöst. Stark, vidrig och vacker!” Filmen premiärvisades på Göteborg Filmfestival, vann Tempo Short Award och fick två hedersomnämnanden vid årets Berlin Filmfestival.

Läs mer på: www.idalindgren.se

VALVET kommer dessutom visa ett blandat program av rörliga bilder av unga filmare i länet. Bland annat visas kortfilmen ”Vissa sår läker aldrig” av Emma Hedlund och Emmy Holton från Djurås som vann första pris i Stockholm Filmfestival 2016 Junior. Också prisbelönta filmer från Novemberfestivalen ”Ta ton – eller fortsätt spela död ” av Isabelle Kågström och ”Vad vill du bli?” av Jesper Palmqvist kommer visas samt Maja Tekla Jonssons naturfilosofiska projektarbete på Lugnetgymnasiets estetprogram. Ansvariga för innehållet i VALVET är Scen Dans Konst och Film i Dalarna.